VesaHelkkula

Vanhustemme hoito hälyttävällä tasolla. Kaivataanko tätä varte SOTE-uudistus ?

Olen kohdannut järkytyksellä Helsingissä iäkkäiden vanhempien sairastuttua ikäihmisten hoitamisen prosessien ja johtamisen tehottomuuden ja kyvyttömyyden vastata vanhojen ihmisten tarpeisiin. SoTe-organisaatiot ovat pullollaan kovan luokan terveydenhoidon ammattilaisia, joista valtaosa pyrkii vilpittömästi  huolehtimaan vanhojen ihmisten hyvinvoinnista. Johtaminen ja prosessit eivät kuitenkaan toimi: todellinen päätöksentekijä puuttuu, saatavilla olevaa tietoa ei osata hyödyntää päätöksiin ja laadukkaan toiminnan toteuttamiselle välttämätöntä asiakaspalautetta ei kerätä tai sitä ei hyödynnetä. Tilanne johtaa byrokraattisiin päätöksiin, tehottomiin edestakaisin siirtymisiin, hoitovirheisiin ja vanhojen ihmisten kärsimykseen ja kotihoidossa jopa heitteellejättöihin.

Läpi maan ulottuva hurskaalta kuulostava periaate siitä, että vanhuksen tulisi voida asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista on johtanut siihen, että välttämättömiä laitospaikkoja on liian vähän ja vanhustenhoidossa mukana olevat tunnustavat avoimesti, että laitospaikoille kuuluvia ikäihmisiä yritetään viimeiseen asti työntää kotiin, jossa he eivät tosiasiassa pärjää. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat vanhukset, joiden puolta ei ole pitämässä asioihin perehtyvät omaiset. Omaisillekin selviää byrokratian koukeroista, esim. laitospaikan haun käynnistävä SAP-proseesi ja sen kiemurat vasta pitkän vaiheen jälkeen - usein liian. myöhään.

Espoon sosiaalilautakunnan jäsen kertoi, että Espoo päätti lisätä kotihoidon henkilöstöä runsaasti, jotta vanhusten tilanne voidaan paremmin - tai jotenkin - hallita. Hakemuksia tehtäviin ei tahdo tulla. Hyvinkäällä tilanne on vielä huolestuttavampi. Eräs siellä toimiva hoitaja kuvasi tilanneta hyvin sekaiseksi ja, että vanhusten hoito on hyvin vaikeassa tilassa.    -    Voisiko SOTE maakunta -uudistus ravistella rakenteita, jotta perusjohtaminen tiedon hyödyntämisineen saataisiin toimimaan, kustannuksia säästäen ?

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat