VesaHelkkula

Barack Obama muistutti suomalaisille tasa-arvoisen demokratiamme tärkeydestä

Suomalaiset eivät aina osaa arvostaa demokratiamme ja tasa-arvoisuutemme onnistuneisuutta. Tästä asiasta muistutti meitä tänään messuhallissa puhunut Brack Obama. “Suomessa köyhimpienkin perheiden lapset pääsevät ilmaiseksi eräisiin maailman parhaista kouluista”. Obama uskoo, että Suomen valinnassa maailman onnellisimmaksi maassa keskeisenä syynä oli eriarvoisuuden vähäisyys suhteessa muihin mailman maihin.

Yhdysvaltain 44. presidentti analysoi osuvasti globalisaation ja tekniikan nopean kehityksen vaikutusta eriarvoisuuden lisääntymiseen, kun entisenlaiset ammattikuvat ja osaamiset hiipuvat pois. Hän otti esille tämän kehityksen vaikutukset eri maiden polittiikkaan ja lisääntyneeseen populismiin, jonka seurauksena demokratia kärsii useissa maissa – ei vähiten Yhdysvalloissa.

Obama uskoi kuitenkin kansainväisen yhteistyön ja teknisen kehityksen tärkeyteen niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin yhteisten asioiden hoitamisessa laajemminkin. Kehityksen kulkua ei tule pysäyttää. Uudenlainen maailma edellyttää entistä vankkumattomampaa huolehtimista demokratiasta ja siitä, etä mahdollisimman moni on aktiivusesti mukana kansalaisyhteiskunnassa. Ihmisten eriarvoisuuden kasvu on vaara onnellisuudelle. Maahanmuuttoasiaa hän viittasi kertomall siitä, kuinka Nigerialainen voi helposti katsoa älypuhelimestaan, miten Ruotsissa eletään ja syntyy eriarvoisuuden kokemus.

Barack Obaman analyysit eivät olleet uusia, mutta analyyttisen teräviä. Hän korosti optimistista näkemystään maailman kehityksestä ja totesi kehityksen liikkuvan välillä takapakkia ja sitten taas oikeaan suuntaan. Juuri tällä hetkellä on nähtävissä takapakkia ja mainitsi nimeltä Unkarin ja Puolan. 

Itse Obama panostaa säätiönsä kautta nuorten ihmisten ja nuorten johtajien kouluttamiseen eri puolilla maailmaa ja auttamiseen siihen, että valmiudet yhteiskunna kehittämiseen paranevat. Yksi hänen ydinsanomansa oli, että yhteiskuntaa parantavien teknisten ja rakenteellisten ratkaisujen perustana tulee olla sosiaalinen muutos (social change). Nuorille ihmisille tulee antaa mahdollisuus ja edellytykset viedä eteenpäin näkemyksiään paremmasta yhteisestä maailmasta. Usko nuorten kykyihin ja uudistamishaluihin oli hänellä vahva.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ei voi kun kehua Suomen propagandakoneistoa siitä auvoisesta mielikuvasta, joka maastamme maailmalla yhä vallitsee. Propagandaa on vielä helpompi tuottaa, jos sattuu itsekin ilman kenttätutkimuksia uskomaan, että Suomi on yhä aito hyvinvointivaltio. Mutta hyvinvointivaltio on vähän kuin mikä tahansa infra, jolle kertyy korjausvelkaa, mikäli se jätetään oman onnensa nojaan.

Meidän velkavetoinen talousjärjestelmämme, johon vaikuttaa ylivahva valuutta sekä EKP:n voimakas omaisuusarvoja keinotekoisesti vahvistava rahapoliittinen elvytys (monia kustannuksia lisäävä), on luonut valtiontalouteen oravanpyöräilmiön, jossa valtiontalous joutuu jatkuvasti pinnistelemään jopa hyvissä suhdanteissa pysyäkseen edes paikallaan. Riittävää talouskasvua tai velkavaluuttojen heikentymistä, joka kuittaisi valtionvelkaa pois, ei ole ja niinpä velka sekä politiikkaa sanelevat luottoluokittajat ovat sitten niskan päällä. Jokainen voi kuvitella kuinka julkisesti rahoitetuille palveluille tai sosiaalipolitiikalle tuossa tilanteessa käy, kun niiden rahoituspohja pettää samalla kun ekonomistien näkemykset leviävät kaikille yhteiskunnan sektoreille määräämään tahdin. Huonostihan siinä käy.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kyse on paljon siitä kenen Demokratiasta on kyse, itse veikkaan kyseessä olevan suurpääoman, sijoittajien, pankkien ja yritysten, että heidän puudeleiden (poliitikot) demokratiasta.

Heille on luonnollista rajattomuus, ei ole kansallisvaltioita, ei tulleja, on vain suuria lupauksia työpaikoista, hyvinvoinnista koko maailmaan.

On totta että kehitys on ollut jossain määrin hyvä mutta se on myös luonut turvattomuutta, epävakautta jne.

Puheet ilmastosta on vain sanahelinää suhteessa siihen millä logiikalla talous pyörii, en ole vielä nähnyt sellaista yritysmaailmaa, joka kasvun sijasta alkaa downshiftaa, ilmaston nimeen.

Ihmeen vähän on käyty keskustelua tulevaisuudesta mm. tekoälystä, robotisaatiosta joka syrjäyttää ihmisen työmarkkinoilta ja miten esim. Suomi rahoittaa hyvinvointivaltion palvelut. Olemmehan nyt nähneet miten on käynyt, kun työpaikat ovat siirtyneet kolmansiinmaihin ja miten eri yhteiskunnat nyt oireilevat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Obama on oivallinen puhuja ja luultavasti paras presidentti mitä Yhdysvalloissa on koskaan ollut. Arvostan.

Toimituksen poiminnat