Barack Obama muistutti suomalaisille tasa-arvoisen demokratiamme tärkeydestä

Suomalaiset eivät aina osaa arvostaa demokratiamme ja tasa-arvoisuutemme onnistuneisuutta. Tästä asiasta muistutti meitä tänään messuhallissa puhunut Brack Obama. “Suomessa köyhimpienkin perheiden lapset pääsevät ilmaiseksi eräisiin maailman parhaista kouluista”. Obama uskoo, että Suomen valinnassa maailman onnellisimmaksi maassa keskeisenä syynä oli eriarvoisuuden vähäisyys suhteessa muihin mailman maihin.

Yhdysvaltain 44. presidentti analysoi osuvasti globalisaation ja tekniikan nopean kehityksen vaikutusta eriarvoisuuden lisääntymiseen, kun entisenlaiset ammattikuvat ja osaamiset hiipuvat pois. Hän otti esille tämän kehityksen vaikutukset eri maiden polittiikkaan ja lisääntyneeseen populismiin, jonka seurauksena demokratia kärsii useissa maissa – ei vähiten Yhdysvalloissa.

Obama uskoi kuitenkin kansainväisen yhteistyön ja teknisen kehityksen tärkeyteen niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin yhteisten asioiden hoitamisessa laajemminkin. Kehityksen kulkua ei tule pysäyttää. Uudenlainen maailma edellyttää entistä vankkumattomampaa huolehtimista demokratiasta ja siitä, etä mahdollisimman moni on aktiivusesti mukana kansalaisyhteiskunnassa. Ihmisten eriarvoisuuden kasvu on vaara onnellisuudelle. Maahanmuuttoasiaa hän viittasi kertomall siitä, kuinka Nigerialainen voi helposti katsoa älypuhelimestaan, miten Ruotsissa eletään ja syntyy eriarvoisuuden kokemus.

Barack Obaman analyysit eivät olleet uusia, mutta analyyttisen teräviä. Hän korosti optimistista näkemystään maailman kehityksestä ja totesi kehityksen liikkuvan välillä takapakkia ja sitten taas oikeaan suuntaan. Juuri tällä hetkellä on nähtävissä takapakkia ja mainitsi nimeltä Unkarin ja Puolan. 

Itse Obama panostaa säätiönsä kautta nuorten ihmisten ja nuorten johtajien kouluttamiseen eri puolilla maailmaa ja auttamiseen siihen, että valmiudet yhteiskunna kehittämiseen paranevat. Yksi hänen ydinsanomansa oli, että yhteiskuntaa parantavien teknisten ja rakenteellisten ratkaisujen perustana tulee olla sosiaalinen muutos (social change). Nuorille ihmisille tulee antaa mahdollisuus ja edellytykset viedä eteenpäin näkemyksiään paremmasta yhteisestä maailmasta. Usko nuorten kykyihin ja uudistamishaluihin oli hänellä vahva.

VesaHelkkula
Espoo

Olen yrittäjä ja kokenut ICT-alan toimitusjohtaja. Haen toimia ilmastonmuutoksen rajoittamiseen erityisesti yritystoiminnan kautta. Yhteiskunnan toimintaa seuraava vaikuttaja. Koulutukseltani tuotantotalouden DI ja MBA. Toiminut 5 vuotta HUS-kuntayhtymän luottamustoimessa. Kotisivuni : helkkula.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu